Gyserhistorier og AI på biblioteket
6. C fra Gåsetårnsskolen havde en anderledes skoledag på biblioteket, hvor de lærte om AI
Af Redaktionen
En kold mandag i marts havde Vordingborg Bibliotekerne besøg af 6. C fra Gåsetårnskolen. Pernille fra biblioteket tog imod Karen Visbech og Morten Sølving med 19 elever, der var klar til en anderledes skoledag. Tasker og overtøj blev afmonteret og eleverne blev samlet i salen, hvor de kunne give sig i kast med dagens opgave.
Dagens tema: Gyserhistorier og AI.
”Kattene rykkede tættere på. Den tykke bræmme af kløer, pels og brændende gule øjne slog sammen omkring hende”…. Det er en bid af den gyserhistorie, som satte temaet i gang i den mørklagte sal. Så var scenen sat og med lærer Karens egne ord ”så blev der gået til makronerne” herefter.
Arbejdet med SkoleGPT affødte flere snakke undervejs. Blandt andet, at der faktisk er nogle begrænsninger for maskinens tilgang til opgaven. Eleverne kunne godt se, hvorfor en lærer ofte kan gennemskue (mis)brug af AI i forbindelse med opgaveløsning, men de fik også ideer til, hvordan den faktisk kan hjælpe, hvis man bruger den fornuftigt. Da grupperne havde promptet og havde et endeligt oplæg, blev der læst op, og det AI genererede billede lagde stemningen for deres uhyggelige historier.
6. C’s lærer Karen sagde bagefter, at de undervejs fik mange aha-oplevelser omkring AI, hvad det var god til, men også hvad den er knap så god til. ”De oplevede bl.a., at det ikke faldt SkoleGPT naturligt at lave en uhyggelig afslutning på deres gyserhistorie, men i stedet forsøgte at finde happy endings, selvom det ikke lå i opgaven – og det var jo ret interessant. Det stiller krav til, hvordan man formulerer opgaven bedst til den kunstige intelligens.”
”Eleverne opdagede også, da historierne blev læst op, at den brugte de samme ord, floskler og sætninger, også fordanskede ord – hvilket gav dem et godt indblik i, hvorfor man ikke bare kan få AI til at lave ens lektier.”
”Så læren var bl.a., at man er nødt til at kende sit stof og redigere en del, for at det giver mening.”
Desuden kunne Karen fortælle, at 6.C i øjeblikket har fokus på folkeeventyr, og her skal de igen prøve kræfter med AI – godt inspireret af børnebibliotekaren Pernilles oplæg og materiale.
Dagens opgave: Efter en samtale i plenum om gysertræk bliver eleverne introduceret for brugen af SkoleGPT. Eleverne skal i små grupper prøve kræfter med at prompte korrekt, så de i sidste ende får en gyserhistorie, der lever op til genrens særlige kendetegn. Der er plads til at eksperimentere, prøve sig frem og finde ud af, hvad AI kan – og måske ikke kan. Når gyserhistorien er færdigskrevet, zoomes der ind på AI-billeder. Hvad er et AI-billede? Kan vi spotte et AI-billede? Grupperne skal herefter generere deres egne AI-billeder, med brug af rekvisitter og appen The Future Mirror. Det er gyserhistoriens miljø (fx en kirkegård), der skal fremstilles. Til slut præsenterer eleverne deres arbejde i Padlet – og med rigtig uhyggestemning læser grupperne deres gyserhistorier højt for hinanden. |
”En sjov dag i skole” syntes August, Benjamin og Liam, da jeg spurgte dem bagefter!
Det er anden gang i dette skoleår, at 6. C besøger biblioteket for at blive undervist i makerspace. Det første besøg var i efteråret, hvor der blev bygget højhuse med kreative, bæredygtige løsninger på diverse klimarelaterede udfordringer. Alle 6. klasser i kommunens folkeskoler deltager i forløbet, hvor de bliver introduceret til ny viden og afprøver ny teknologi, ligesom de reflekterer over deres egen position i den digitale verden.
Skoleområdet og Vordingborg Bibliotekerne samarbejder om at styrke børn og unges teknologiforståelse og digitale dannelse. Med et obligatorisk forløb for hele 6. årgang når vi ud til mange elever og lærere, hvilket skaber gode oplevelser, refleksioner og samtaler for både børn og voksne. |