Ugens anmelder

Ugens anmelder er Mette Maria Storm

Af Redaktionen

Ugens anmelder

Mette anmelder '”Den falske løjtnant' af Martin Q. Magnussen

Mette er bibliotekar og kan altid give gode forslag til faglitteratur

""

”Den falske Løjtnant” er en biografi om den danske bestsellerforfatter Sven Hazel. Han er kendt af de fleste danskere født før 1980, for de mange bøger om livet som soldat på østfronten i Hitlers tjeneste. Bøgerne er baseret på forfatterens egne oplevelser som frivillig i SS. 

Det har der dog været stillet spørgsmålstegn ved, flere år efter udgivelserne og bliver også debatteret her. 

Hvad der er sandheden, er ikke helt let at gennemskue, men vi kan starte med at konkludere, at Sven Hazels navn oprindeligt var Børge Willy Redsted Pedersen. 

Han står bag bestsellere som ”Døden på larvefødder” og ”De fordømtes legion”, førstnævnte blev filmatiseret i 1987. 

Bag denne imponerende biografi, som den tidligere politimand Martin Q. Magnussen står bag, ligger et omfattende researcharbejde. Den bygger først og fremmest på ca. 1500 dokumenter, der har været forsvundet i mange år pga. tyveri i Rigsarkivet. Disse arkiver vendte tilbage på rette plads i 2017, da enken til en tidligere medarbejder returnerede dem efter mandens død.  

Dokumenterne røber mange lidet flatterende oplysninger om Hazel, bl.a. at han var meget mere involveret i stikkeri og tortur, end hvad man tidligere har vidst. 

Magnussen har forsøgt at få hoved og hale i den forvirrende og omfattende historie om Børge W. R. P.: forfatter og storstikker, Hipomand, løgner, kriminel og bedrager. 

Vi får en beskrivelse af Børges liv.  Han begyndte tidligt med småkriminalitet, og en generel rodløshed kombineret med en fascination af uniformer trak ham mod en karriere indenfor militæret. Han opnåede dog aldrig for alvor en karriere, for hans bedragerier satte flere gange en stopper for ham. Både hos gardehusarerne i Næstved og senere hos SS. 

At Sven Hazel alias Børge Pedersen havde en broget fortid, er ikke helt ny viden. Allerede i 1963 blev han afsløret som løgner, stikker og landsforræder af DR-journalisten George Kringelbach. 

Hazel tog til genmæle, men endte efter uroen med at flytte til Barcelona i 1964, hvor han døde i 2012. 

Jeg må tilstå, at både før, under og efter læsning, har jeg siddet med en undren over, hvordan en mand, der åbenlyst har været stikker og deltaget i tortur og straffeaktioner, og formentlig endnu værre, kan slippe så let. Kan leve i anonymitet og udgive bøger i op mod 40 lande, med et liv levet i sus og dus, godt nok i eksil, men alligevel. 

Undren over at han, trods den viden man har om ham ved slutningen af krigen, kun fik 10 års fængsel, og oveni købet blev benådet før tid.

Men uanset hvad, så er dette en yderst spændende bog, velskrevet og veldokumenteret. Biografien er guf for alle, der har interesse for besættelsestiden, historiske biografier og – ja bare gode biografier.