Ugens anmelder

Ugens anmelder er Birgitte Mølgård Hansen

Af Redaktionen

Kristin Harmel: Vingårdens hemmelighed

Jeg har igen kastet mig over en historisk roman fra 2. verdenskrig af den amerikanske forfatter Kristin Harmel. Som mange andre læsere har jeg en forkærlighed for bøger skrevet omkring besættelsen, måske fordi jeg beundrer, hvordan folk gjorde oprør mod nazisterne, tog intet for givet og udførte handlinger med livet som indsats.

I Vingårdens hemmelighed foregår fortællingen i to spor; 1940 og 2019.

I 1940 er omdrejningspunktet champagnehuset Maison Chauveau. Her møder vi Inés, der er gift med vinbonden Michel Chauveau og den halvt jødiske Cèline, hustru til vinmesteren Theo.

Nazisterne har gjort deres indtog i Frankrig og dermed også hos Maison Chauveau. Tyskerne forlanger at få tusindvis af flasker champagne udleveret og sætter sig på næsten hele vinhusets fremtidige produktion. Krigen har forandret folk og Inés og Cèline har begge svært ved at kende deres respektive mænd, der har hver deres måde at håndtere tyskerne på.

I det skjulte begynder Michel at arbejde for modstandsbevægelsen ved blandt andet at gemme våben og folk i de lange vinkældre under jorden. Et farligt arbejde og en hemmelighed som kun Cèline bliver inddraget i. Jo længere krigen skrider frem, jo flere rygter går der, at franske jøder bliver sendt østpå i det mest forfærdelige arbejdslejre.

Cèline frygter for hendes familie og ikke mindst for hende selv.

I 2019 er Livs tilværelse vendt på hovedet. Ud af det blå ankommer hendes franske bedstemor Edith til New York for at tage hende med til Frankrig. Der er noget hun skal vise og fortælle Liv; noget meget vigtigt. I Frankrig er bedstemor Edith meget flyvsk og Liv har svært ved at holde styr på hende. Ind fra højre bliver også Ediths familieadvokat involveret og Liv begynder selv at grave i familiehistorien. Det hele kulminerer med et besøg til Maison Chauveau, der viser sig at gemme på en stor hemmelighed.

Bogen er dragende og velskrevet, og personligt synes jeg, at de to spor hænger fint sammen, med en overraskende slutning. Som læser får man et indblik i, hvor stærke kræfter nazisterne havde under 2. verdenskrig, og hvor hurtigt små naive handlinger kunne ende fatalt. Bogen er inspireret af virkelige hændelser og er forfatterens 2. roman på dansk.

Har du også lyst til at blive Ugens Anmelder, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk